Köök on tõesti kõige hubasem tuba, kus pereliikmed nii söövad hommikusööki / lõunasööki / õhtusööki kõik koos, kui ka suhtlevad omavahel, puhkavad pärast rasket päeva.
Selleks, et köök ei oleks ainult hubane, vaid ka mugav ja funktsionaalne, on vaja mõelda paigutusest ja köögi disainist. Lõppude lõpuks, isegi väike köök võib olla mugav, kui see on asjakohaselt planeeritud.
Planeeringu variandid
Esiteks, peame kindlaks määrama sobivaid kohti toodete ladustamiseks, lõikamiseks ja toidu valmistamiseks. Tuntud sisekujundajad soovitavad järjestada mööblit selle sihtotstarve järgi: külmik – tööpind – kraanikauss – tööpind – pliit.
Sõltuvalt ruumide suurusest ja arhitektuurist, köök võib olla erineva kuju ja suurusega. On kuus peamist köögi planeerimise liiki, ja kui kõikides tüüpides järgida “töö kolmnurga” põhimõtet, siis see aitab teil teha teie kööki kauniseks, mugavaks ja tõhusaks.
Üherealine (lineaarne) köök
Sellist planeeringu kasutatakse, kui ruum on piiratud. On oluline, et köögi laius oleks vähemalt kaks meetrit, ning et kaks inimest saaksid vabalt seal asuda.
Kaherealine köök
Köögile, kus on palju tehnikat, suurepärane sobib kaherealine köök. Kuid on oluline, et ruum iga rea vahel oleks vähemalt 120 cm, et oleks piisavalt ruumi mugavaks liikumiseks.
Poolsaar
Piisavalt suurte köökide jaoks kasutatakse “poolsaar” planeeringu varianti. Sellises planeeringus kööki söögitoast eraldab lühike liin. See võib olla baarilett või laud serveeringu jaoks.
Saar
Köögi disain “saar” sobib ainult suurteks köökideks – see L või U-kujuline köök köögimööbli saartega köögi keskel.
L-kujuline planeeringu tüüp
See on paindlik planeeringuga köök, mööbel asub kahe seina mööda. Sel mööbli planeeringul tuleb välja hea “töö kolmnurk”. Selleks, et käesolevas köögi disainis tõhusalt kasutada nurke, saab kasutada pöörlevaid “karussell- riiuleid”.
U- kujuline planeeringu tüüp
See mugav ja kompaktne köök, kus köögimööbel ja -seadmed on paigutatud kolme seina mööda, luues mugava juurdepääsu iga funktsionaalse tsooni juurde.